И ИКЕА затваря свои магазини в Китай заради коронавируса 30.01 | 15:30

Starbucks и Макдоналдс също хлопват вретите на заведенията си

От iNews

Шведският търговец на мебели ИКЕА (Ikea) заяви в сряда, че временно затваря около 15 магазина в Китай в отговор на епидемията от коронавирус в азиатската държава.

"В отговор на призива на китайското правителство за ефективен контрол върху разпространението на болестта, от 29-и януари IKEA China временно ще затвори около половината си магазини в Китай", заявиха от компанията. "Засегнатите от това служители ще останат вкъщи до по-нататъшно уведомление относно заплащането", добави Ikea, цитирана от световните агенции.

По-рано в сряда американската верига кафенета Starbucks потвърди, че затваря над половината от кафенетата си в Китай и предупреди, че се очаква коронавирусът да повлияе на финансовите ѝ резултатите за текущото тримесечие.

Освен това стана ясно, че Google и Toyota също спират работата си в страната поне до 9 февруари.

Веригата "Макдоналдс" пък обяви, че от няколко дни е затворила няколкостотин свои ресторанта в китайската провинция Хубей.

Технологичният гигант Apple отбеляза, че и той е хлопнал кепенците на един от магазините си в страната и е намалил работното време в други поне до 9 февруари.

А в компанията Facebook ограничиха командировките на служителите си до Китай.

Все повече авиокомпании обявяват, че анулират полети до Китай заради коронавируса. Сред тях е германската "Луфтханза". Тя преустановява своите полети, както и полетите на авиокомании "Суис" и "Остриън еърлайнс" до и от Китай до 9 февруари. Компанията ще продължи да лети до Хонконг, но ще спре да приема по оперативни причини резервации за полети до континентален Китай до края на февруари.

Водещи

Най-четени