И Румъния реже преференциите на ВЕИ-та заради високи сметки 05.06 | 19:01

Не може да се наказват домакинствата, категоричен е премиерът Понта

От Филипа Тодева

Лявоцентристкото правителство на Виктор Понта ще намали чувствително преференциите за производителите на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Румъния. Така кабинетът ще се опита да постигне облекчение на сметки за електричество.

По всичко личи, че Румъния е засегната от високите цени на зелената енергия, както България. У нас делът на произвежданата ВЕИ енергия е около 25% според последните официални данни.

Обяснението за предприетите рестрикции в Румъния дава премиерът Понта.

"Трябваше да се намери балансирано решение, което да позволи на тези, които инвестират във възобновяеми енергии, да имат печалби, без обаче да се наказват нито другите сектори, нито домакинствата", обясни той, предаде AFP.

Съгласно спешно решение на кабинета, прието във вторник, ще се преустанови до 2017 г., дори до 2018 г., предоставянето на до 50% от "зелените сертификати", издавани досега на производители на вятърна или соларна енергия, както и на микроводноелектрически централи с цел стимулиране на зелената енергия.

Според министъра на енергетиката Константин Ница "сегашната схема за подкрепа на производителите на енергия от възобновяеми източници е най-щедрата в целия ЕС и това имало негативно отражение, както върху домакинствата, така и върху индустриалните потребители", допълва БТА.

Промишлените потребители "вече не са съгласни да допринасят за благоденствието на производителите на енергия от възобновяеми източници" и много от тях, включително производителят на стомана АрселорМитал и производителят на алуминий "Алро”, притежаван от руската компания Виметко, заплашили да напуснат Румъния.

Водещи

Най-четени