И Стоян Мавродиев бил свързан с офшорките на Плевнелиев 25.06 | 21:35

„Окра България“ получава правото да управлява кипърската Inox

От iNews.bg

Чуждестранното представителство на международната компания, специализирана в създаването на офшорни фирми "Окра", е ръководено у нас от Стоян Мавродиев в периода от 1998 до 2000 г., става ясно от разследване на TV7. Мавродиев е автор на икономическата програма на ГЕРБ и бивш депутат, понастоящем председател на Комисията за финансов надзор.

Именно "Окра България" получава правото да управлява кипърската офшорка Inox на тогавашния предприемач Росен Плевнелиев. Фирменото досие на компанията показва, че чуждестранното представителство като неюридическо лице е регистрирано според Закона за насърчаване на инвестициите на 3 юли 1998 г.

От документа, с който телевизията разполага, става ясно още, че Стоян Тодоров Мавродиев представлява като управител "Окра България", която е част от ООД "Окра Сейшели".

На 4 август 2000 г. Софийски градски съд вписва в търговския регистър едноличното дружество с ограничена отговорност "Окра консултинг Болканс" с капитал 5000 лв. и собственик Стоян Тодоров Мавродиев. Така "Окра България" престава да съществува, а Мавродиев вече е собственик на новото дружество.

Според експерти това било очаквана промяна предвид плащането на ДДС за консултантските услуги.

Седалището на новата компания е в София - на ул. "Хан Крум" 7, където доскоро е регистрирано и представителството "Окра България".

Справка в търговския регистър показала, че Мавродиев е един от основателите на политическа партия ГЕРБ.

От фирменото досие на "Окра консултинг Болканс", при пререгистрацията на компанията като акционерно дружество през 2000 г., изплува още едно име, свързано с офшорката Inox на Росен Плевнелиев. Човекът, подписал се като финансов директор на "Окра България" на 5 май 1999 г. Евгени Добрев, през 2001 г. вече е управител и съсобственик заедно със Стоян Мавродиев на "Окра консултинг Болканс".

Ръкописно на 5 май 1999 г. Росен Плевнелиев изпраща по факс до Евгени Добрев данни за първата си съпруга Вероника Плевнелиева. Отново от справка в Търговския регистър става ясно, че от юни 2011 г., след освобождаването на Джордж Киру като управител на Inox, Евгени Добрев продължава да бъде миноритарен собственик във фирмата, а основния пакет се държи вече от Вероника Плевнелиева, която също е и управител на Inox.

Водещи

Най-четени