И Сърбия напомни за интереса си към "Белене" 09.12 | 11:15

Вчера от Македония заявиха, че оценяват проекта

От Елена Коцева

Сръбският министър на енергетиката Петар Шкундрич заяви, че правителството не се отказва да участва в изграждането на АЕЦ "Белене", предаде БТА, като се позова на агенция Бета.

"Правителството взе принципно решение да участва в този важен проект от регионален и европейски характер", каза Шкундрич.

Окончателното решение ще бъде взето на основата на предложението, което Сърбия получи от българското правителство, и резултата от проучването, което ще извърши Сърбия.

Министърът добави, че в зависимост от степента на участие и големината на средствата, които ще бъдат необходими за изграждането на АЕЦ "Белене", ще бъде взето решение за начина на финансиране.

iNews припомня, че вчера от Македония също напомниха за интереса си към участие в изграждането на новата ядрена мощност на Балканите, като и тази западна съседка се намира на ниво оценка на инвестицията.

На 30 ноември 2010 г. между българската и руската страна, представлявани от НЕК и "Росатом", бе подписан меморандум, който формулира начина, по който ще върви договорния процес по създаването на компанията за стартирането на проекта АЕЦ "Белене". меморандумът предвижда включването и на други инвеститори. 

След като България изпълни ангажиментите си за влизане в Европейския съюз и затвори реакторите 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй", износът на електроенергия за съседните държави значително намаля, а някои от тях изпаднаха и в енергийна криза. 

Водещи

Най-четени