И втората американска ТЕЦ смъкна цената на тока 28.04 | 16:25

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ получи парите си от НЕК и плати собствените си дългове за въглища

От iNews.bg

И втората американска топлоцентрала у нас спази споразумението си с НЕК и намали цената за разполагаемост, по която й се плаща, за да държи мощностите си в готовност за пускане при остра нужда от ток на пазара. От днес влезе в сила изменението в Споразумението за изкупуване на електроенергия на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", подписано на 7 март, с което влиза в сила отстъпката от 15%. Намалението ще бъде от пряка полза за крайните потребители и ще доведе до близо 50 млн. лв. годишни икономии за НЕК, съобщават от американската ТЕЦ.

В същото време нейните задължения към "Мини Марица изток" също са били изцяло погасени, което ще позволи на държавната въгледобивна компания да продължи изпълнението на инвестиционната си програма с пряк положителен ефект върху нейните контрагенти, служители и местната общност.

"Пълното изплащане на задълженията на НЕК към нашата компания е един от най-ясните показатели, че правителството подобрява инвестиционния климат и положителен сигнал към международните инвеститори. Процесът на предоговаряне протече в дух на взаимно уважение и разбиране. Намалението на цената за разполагаемост е финалната стъпка в предоговарянето на нашето дългосрочно споразумение. Това е приносът ни към решаването на проблемите в енергийния сектор, които българското правителство непрекъснато се стреми да разрешава. Нашата централа напълно подкрепя този процес, който в крайна сметка ще доведе до по-стабилен енергиен сектор и ще осигури поносими цени на електроенергията за потребителите", заяви главният изпълнителен директор на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" Гари Левсли.

Водещи

Най-четени