И да е много люта зимата, НЕК обещава да няма проблем с тока 17.11 | 16:41

Според ДКЕВР енергийните дружества са в стабилно финансово състояние, но изостават с инвестициите

От Нели Минчева

Потреблението на електроенергия в страната през зимата ще бъде обезпечено напълно с наличните мощности. Това съобщи пред комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в парламента изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов.

Има разработени програми за подготовка на съоръженията за есенно-зимния сезон и за действия при бедствия и аварии. В момента водните запаси в язовирите, на които има ВЕЦ, са около 80% от капацитета и това е достатъчно за покриване на върховите натоварвания в системата, добави той.

Енергийните дружества са в стабилно финансово състояние, което не би застрашило работата на енергийната система на страната, посочи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че приходите на дружествата са намалели. Макар че инвестиционните програми на дружествата не са изпълнени за тази година, смятаме, че в последните три месеца на годината инвестициите ще нараснат, добави Семерджиев.

Той отбеляза, че повечето инвестиции на НЕК са в нови генериращи мощности, а не в поддръжка на мрежата. Трябва да се решават проблемите с мрежата, да се разшири капацитетът й, добави Семерджиев.

Представители на трите електроразпределителни дружества също заявиха, че са готови за зимния период. Те обаче се оплакват от повишения брой на кражбите на кабели.

Водещи

Най-четени