И ипотечните заеми без такса за предсрочно погасяване 24.01 | 11:21

Лихвите ще се опрделят на пазарен принцип, а не законодателно

От Десислава Маданска

Няма да се плаща така при предсрочно погасяване на ипотечните кредити и този вид заеми ще минат към Закона за потребителските кредити. Това заяви Румен Гечев от "Коалиция за България" пред bTV относно подготвяните изменения в няколко закона. Според измененията,

когато заемът се погасява със собствени средства, няма да се плаща никаква такса, а когато това става със заем - такса ще се начислява само върху първите 12 вноски - т.е., за първата година на кредита. Таксата ще е в рамките на 1% и ще е върху главницата за първата година, а не върху цялата сума на изтегления заем.

По думите му първоначално някои банки не са се съгласили, но в последствие е постигнато до голяма степен съгласие. Той обясни, че всички промени, които се правят са в синхрон с европейското законодателство, като целта е да се засили конкуренцията на пазара.

Гечев бе категоричен, че гласуваните промени няма да определят нивото на лихвите, като те ще се формират единствено на пазарен принцип.

Ще се въведе и изискване банките да въвеждат такси само срещу реално предлагана услуга, като така може да отпаднат такси от рода на тази за управление на кредита.