И омбудсманът поиска по-голямо поевтиняване на парното 24.03 | 19:48

КЕВР да се намеси срещу такса „юристконсулт“ на „Топлофикация София“, призова Мая Манолова

От iNews.bg

Омбудсманът Мая Манолова поиска по-голямо поевтиняване на парното от 1 април спрямо предвиденото от Комисията за енергийно и водно регулиране. Според нея е неприемливо предвиденото намаление в цената на топлоенергията за софиянци например с 3% при свалянето на цената на природния газ за второто тримесечие с 23 на сто. Манолова постави въпроса и защо при поевтиняване на синьото гориво с такъв голям процент, тарифите на топлофикациите се свалят с толкова малък. По думите й не е коректно е да се противопоставя намалението в цената на тока на намалението в цената на парното от едни и същи топлофикации.

Искаме да оставим буфер, за да не може топлофикационните дружества да искат повишение на цените при промяна на пазарната ситуация, обясни от своя страна председателят на КЕВР разликата между поевтиняването на газа и цената на парното за топлофикациите, работещи с газ.

Манолова прикани КЕВР да направи всичко, което произлиза от правомощията й, за да се подобрят отношенията на "Топлофикация София" с нейните клиенти и техните права да бъдат защитени по-добре.

"От началото на годината дружеството е завело около 8 хил. дела срещу свои абонати, по данни на Софийския районен съд. Боя се, че при този темп до края на годината те могат да стигнат до 50 хил", заяви тя в рамките на заседанието в КЕВР за цените на газа и топлинната енергия, които ще бъдат намалени от 1 април. Манолова апелира регулатора да изпълни ангажимента си по отношение на Общите условия на "Топлофикация София" и да проследи как компанията изпълнява препоръките за оптимизиране на административния капацитет и отпадането на т.нар. такса "юристконсулт".

"Не може гражданите на София и България да са заложници на топлофикация", каза още Манолова. Тя обясни, че по заведените дела продължава начисляването на допълнителни юристконсултски такси, които възлизат на 300-350 лева, а в същото време става дума за дела за много по-ниски суми. Възложено е на работна група в КЕВР да анализира възможността за промяна на общите условия за премахване на юристконсултските такси, отговори председателят на регулатора Иван Иванов. Ще изпълним ангажимента, но това трябва да е в стабилна правна рамка, за да не бъде атакувано в съда, добави той.

 

Източник: 3e-news.net

Водещи

Най-четени