И храните, произведени в планинските райони, вече ще са с етикет 06.01 | 14:00

Правилата ще станат ясни до месец-два

От Десислава Маданска

Храните, които са произведени от суровини от планинските райони, ще се отличават с нов етикет. Той ще е подобен на този, който се използва за обозначение на еко и биопродуктите и ще важи за целия Европейски съюз.

Идеята е по този начин потребителите да разпознават продуктите, в състава на които са вложени суровини от свободно отглеждани животни или от растения, расли в чисти планински райони, информира в. "Стандарт".

По думите на Роджър Уайт, говорител на еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош, правилата за това какво може да се нарича "планински продукт" и как точно ще се получава правото да се поставя подобен етикет върху продуктите ще са готови през февруари или март 2014 г.

Разликата между тях и храните, носещи "био" или "еко" на етикетите е, че към тях изискванията няма да са толкова строги.

Според някои от държавите в ЕС специалният етикет може да се поставя върху всяка храна, в която са вложени дори минимално количество суровини от планините. Повечето гласове обаче подкрепят тезата, че поне половината от суровините, които са вложени в този продукт, трябва наистина да са от планината.

Българските производители са на мнение, че въвеждането на специалното означение ще бъде много добро за фермерите и преработвателите у нас, независимо какво ще бъде крайното решение. Според тях, ако продуктите се регистрират по новия ред, те ще могат да бъдат забелязани по-лесно на пазара, а и ще могат да кандидатстват за субсидии за реклама.

Европейската комисия обмисля още цената на млякото да бъде поставена под наблюдение. Експерти ще започнат да следят посоката, в която се движи тя след 2015 г., когато отпадат квотите за производство на мляко. Опасенията на фермерите са, че тогава ще се стигне до свръхпроизводство, а оттам и до драстично поевтиняване на суровината.  

Водещи

Най-четени