И шефът на фонд „Земеделие“ подаде оставка 10.07 | 17:56

Неговата длъжност ще бъде временно изпълнявана от зам.-министър Явор Гечев

От Мина Стойчева

Шефът на Държавен фонд "Земеделие” ДФЗ Мирослав Николов и неговият заместник Виолета Александрова са подали оставка. По време на вчерашното заседание на Управителния съвет на структурата това направиха останалите членове, но не и той. На неговото място временно ще бъде назначен зам.-министъра на земеделието Явор Гечев, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Заедно с това по време на заседанието е било взето решение за отпускането на средства в размер на над 19 млн. лв. Те ще бъдат разпределени по различни схеми на държавни помощи. В това число влизат държавната помощ за компенсиране на загуби за земеделски производители, свързани с напълно пропаднали площи, както и такива за изпълнение на мерки по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните.

На заседание на Управителния съвет на ДФЗ, което се проведе вчера (9 юли), по искане на агроминистърът Димитър Греков оставка подадоха останалите членове на структурата. Тогава само Николов и Александрова отказаха да освободят своите постове.

Конфликтът между Министерство на земеделието и храните и фонд "Земеделие" започна преди няколко седмици. Тогава министър Греков поиска оставката на Николов и на неговия заместник Виолета Александрова заради подадени оплаквания от бенефициенти на ДФЗ.

Димитър Греков подаде и сигнал до прокуратурата за неправомерно одобрени от структурата проекти. От своя страна от фонда също сезираха държавното обвинение.

Оставката на ръководителите на ДФЗ трябваше да бъде гласувана на заседание на Управителния съвет на 3 юли. То обаче не се състоя поради неприсъствие на представителите на институцията.

Водещи

Най-четени