ИПИ: Икономическата активност на населението продължава да спада 21.05 | 22:19

Последните четири месеца имаме най-ниският ръст на заетост от края на кризата

От iNews.bg

Дългоочакваните данни за развитието на пазара на труда през първото тримесечие на 2016 г. показват подобрение, под чиято повърхност обаче дремят структурни проблеми. Това пише в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

"Както ИПИ прогнозира, икономическата активност на населението спря да се покачва и остана на нивата от предходната година, което доведе и до по-бавен ръст на заетостта. В периода януари-април 2016 г. броят на заетите лица се увеличава с 25 300 души, което е най-ниският ръст на годишна база от началото на възстановяването на пазара на труда", се казва в анализа.

По-бавното увеличаване на броя на заетите беше очаквано предвид стагнацията на икономическата активност и структурните характеристики на безработицата у нас, пише още в доклада. Повече от половината от незаетите в момента лица са дългосрочно безработни, което означава, че до този момент възстановяването на пазара на труда ги е подминало.

 

Ако икономическата активност на населението не започне отново да се покачва, то и потенциалният ръст на броя на заетите в следващите тримесечия ще бъде по-нисък, тъй като икономиката ще трябва да създаде условия за включване именно на дългосрочно безработните, предупреждават от ИПИ.

Данните за младежката заетост продължават да разочароват. В сравнение с първото тримесечие на 2015 г. броят на заетите младежи на възраст 15-24 години намалява с 8 400 души, а коефициентът на заетост е едва 19,4%. Сериозен спад се вижда при младежката безработица – от 23,2% през първото тримесечие на 2015 г. до 18,4% през 2016 г. Той обаче се дължи не на повишаване на заетостта сред младежите, а на тяхната намаляваща икономическа активност.  

Водещи

Най-четени