ИТ и минното дело у нас интересни за американските инвеститори 07.06 | 14:28

Българският бизнес трябва да бъде атрактивен

От Ралица Стоянова

Основните усилия на правителството за привличане на инвестиции трябва да се съсредоточат в образованието, инфраструктурата и върховенството на закона.

Около това мнение се обединиха участниците в конференцията "Нови перспективи в търговските и икономическите отношения между САЩ и България", която се проведе в хотел "Хилтън". Повод за конференцията беше 20-годишнината от първата спогодба за насърчаване на инвестициите между България и САЩ.

Информационните технологии и минното дело са сектори с големи потенциални възможности за привличане на инвестиции, смятат представители на американския бизнес.

Минната индустрия е изгряващата звезда на българската икономика, заяви главният мениджър на "Джонсън контролс електроникс България" Алекс Нестор.
Тази индустрия носи 5% от БВП на България. Това е слабо развит пазар, което дава възможност за привличане на чужди инвеститори, смята Нестор.

На събитието стана ясно, че през месец май се е провел едноседмичен инвестиционен тур на американския посланик у нас Джейм Уорлик с представителите на бизнеса в четири града – Чикаго, Хюстън, Сан Франциско и Финикс.

Изводите от бизнес тура на посланика са пет.

На първо място България трябва да достигне до малкия и среден бизнес в САЩ, който е много динамичен и търси нови експортни пазари.

На второ място – трябва да бъде продължен диалогът с големи компании, като McDonald's например, които вече развиват дейност у нас.

На трето място е важно да не се забравят българските общности в Америка, които вече имат бизнес там и евентуално биха искали да инвестират в родината си.

Четвъртият извод е, че потенциалните инвеститорите от САЩ оглеждат и други страни освен България.

Това е състезание, в което трябва да сме атрактивни, за да спечелим. Много важен е и личният контакт, срещата с потенциалните инвеститори, заключи посланик Уорлик като пети извод.

Земеделието, транспорта, химическата индустрия, здравеопазването са приоритетни сектори за привличане на инвестиции, каза от своя страна зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов. Като слабост той отчете липсата на връзка между академичната среда и бизнеса. Необходимо е образованието и реалния бизнес да си партнират.

Стимулирането на иновациите също е приоритет. "За цел по стратегия 2020 сме си поставили инвестициите в иновации да се утроят", каза Ангелов.

Водещи

Най-четени