Иван Данов: Можеше да избегнем обвиненията по „Южен поток“ 22.07 | 19:59

Министърът заяви, че не е подписвал договори със себе си

От Мария Стоянова

Според министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов ако е била приета Наредбата за възлагане на обществените поръчки в строителството към Закона за обществените поръчки е нямало да има обвинения по отношение на проекта"Южен поток" по начина, по който се върви, защото наредбата е синхронизирана с европейските изисквания.

Министърът коментира още, че не е подписвал външен договор, с който да делегира задълженията си в областта на устройственото планиране, каквито коментари получи от ГЕРБ.

На пресконференция той представи също и отчет за работата на ресорното ведомство за една година от мандата на правителството.

"Няма да позволя и не бих позволил някой да се намеси в писането на тези закони, смятам, че разбирам повече от доста хора, които живеят на територията на тази страна, каза министърът", заяви той.

Данов допълни, че е възнамерявал да въведе у нас германското строително законодателство, защото то е основа на много европейски законодателства, предаде БТА.

Той посочи като неприемлива идеята на Министерството на околната среда язовирите да бъдат поети от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). По думите му за да се случи това, в ДНСК трябва да бъдат назначени поне още 200 специалисти по хидротехническо строителство и за тях трябват поне още 100 джима, за да могат да контролират състоянието на язовирните стени. Министъртъ смята, че по-добър вариант е да се създаде Държавна агенция "Язовири и каскади". 

Водещи