Иван Искров запази поста си след оставката на кабинета 23.07 | 20:03

Решението с кого да бъде сменен управителят на централната банка ще бъде взето от следващото Народно събрание

От Мина Стойчева

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров ще запази поста си, въпреки обявената от него вчера (22 юли) готовност да подаде оставката си. Управляващите, заедно с опозицията, постигнаха консенсус по този въпрос, съобщава Нова телевизия. Те са на мнение, че решението за евентуалната оставка на главния гуверньор трябва да се остави в ръцете на следващото Народно събрание.

Припомняме, че в писмо, изпратено до председателя на Народното събрание, до президента и до премиера Пламен Орешарски, Искров потвърди, че е готов да подаде оставка, ако 42-рото Народно събрание постигне съгласие за избор на нов гуверньор. Целта е финансовата институция да не бъде оставена без ръководител в условията на политическа криза. 

"С настоящото писмо бих желал да информирам Вас, а чрез Вас – и председателите на парламентарните групи, че ако при обсъждане на програмата и приоритетите за работата на 42-рото Народно събрание до неговото разпускане на 6 август 2014 г. се постигне консенсус в програмата да се включи избор на нов Управител на БНБ, съм готов да подам оставката си веднага", пише в изявлението на главния гуверньор.

Водещи

Най-четени