Иван Искров се оттегля на 10 юли 23.06 | 14:09

Искал да улесни и ускори избора на своя наследник

От Econ.bg

Управителят на БНБ Иван Искров иска наследникът му да встъпи в длъжност още на 10 юли. Това посочва той в писмо до председателя и народните представители в 43-тото Народно събрание. Мандатът на Искров като управител на БНБ изтича на 10 октомври тази година. Според Закона за БНБ времевата рамка за избор на нов управител на Централната банка е 10 юли-10 август, като встъпването в длъжност е от 10 октомври.

В писмото Искров посочва, че причината за настояването за по-ранната смяна е да се избегнат всякакви политически разногласия и партийни противоборства, които биха провали избора в определения срок и биха се отразили негативно на институционалния авторитет на Народното събрание и БНБ.

По този начин ще бъде улеснен и катализиран процесът по избор на нов управител на Централната банка и неговото встъпване в длъжност веднага след избирането му, без да е необходимо да се изчаква изтичането на настоящия мандат на 10 октомври 2015 г., съобщава БНБ на сайта си. Управителят на БНБ призовава народните представители за максимално бърз избор на нов гуверньор в съответствие със законовите процедури и срокове.

Според Искров неговият наследник максимално бързо трябва да попълни ръководния екип на Централната банка, като номинира и предложи без забавяне подходящи кандидатури за подуправители на управление "Емисионно" и "Банков надзор".

Както е известно, законът повелява Народното събрание да избира подуправителите - ръководители на основните управления в БНБ, по предложение на управителя на БНБ.

Припомняме, че председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова няколко пъти призова Искров да подаде оставка до 19 юни. Същият призив направи и финансовият министгър Владислав Горанов преди ден.

На 17 юни в Народното събрание бяха внесени четири кандидатури за мястото на Иван Искров. За поста на гуверньор ще се борят Димитър Радев, Григорий Вазов, Виктор Йоцов и Бисер Манолов.

Предстои изслушване на кандидатите за управител на БНБ в комисията по бюджет и финанси и избор в пленарната зала. 

Водещи

Най-четени