Иван Костов: Управителят на БНБ да бъде сменен веднага 29.09 | 11:34

Така ще се предотврати опасността от продължаване на политическата криза

От Мария Стоянова

Опасността от продължаване на политическата криза може да бъде преодоляна като бъде сменен веднага управителят на Българската народна банка (БНБ), за да може да започне процес на оздравяване на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това заяви пред в-к "Марица" икономистът и бивш премиер Иван Костов.

По думите му, след като се събере новият кабинет, трябва възможно най-бързо да бъде актуализиран бюджетът на страната. Третата стъпка според Костов е до намиране на нова форма на политическо управление да се даде мандат на служебното правителство за подготовка на бюджет 2015.

"Ако служебното правителство се подкрепи и свърши тези непопулярни неща, това ще открие възможност да се потърси един перспективен модел за управление", заяви той.

По думите му двата ресурса, които до момента помагаха да се преодоляват рисковете пред страната – финансите и икономиката, "наистина зациклиха лошо".

"Единият е пред наказателна процедура заради КТБ и провал на бюджета, а другият - пред криза и рецесия. Тези сегменти, които държаха цялата система жива, са изтощени до дупка. Те не могат да поддържат повече държавата", посочи Костов.

Според него посочените три стъпки трябва да бъдат реализирани от експерти и професионалисти, така че да не натоварват с допълнителни негативи една или друга партия.

"В България има много добри професионалисти и експерти. Има много талантливи хора. Имаше министри и в последните правителства, които разбират, знаят, могат и имаха воля да направят необходимите реформи. Нацията има експертен потенциал и това е видимо. За съжаление много по-труден е отговорът на въпроса дали имаме политици от подобно ниво", обясни той.

Според Костов социалните мрежи и изобщо интернет безспорно въздействат изключително много върху обществените настроения през последните години. "Това е добре от гледна точка на демокрацията, но крие и съществени рискове", каза той.

Проблемът според него е, че мрежата е "неграмотна" в икономически и стратегически смисъл. "Така политиците попадат в един жесток капан - да бъдат заложници на обществени настроения, формирани от доста невежи хора. В този смисъл политиците са подложени на огромен натиск и се оказват подвластни на този модел", посочи още икономистът.

"Защо иначе Бойко Борисов да казва - отворете КТБ веднага? Защото явно са му докладвали, че това е натискът на мрежата. И той отговаря на този натиск, без дори да си дава сметка, че това означава фалиране на банката. С какво да я отворим - с камъни ли?", обясни Костов.

Политиката напоследък се е превърнала в развъдник на калинки - хора, които нямат експертиза, но стигат до властта по партийната стълбица и там опитват да я осребряват в личен план, смята бившият премиер. Точно затова се стига до нехиегиничното отношение във връзката между политиците и улицата.

"Ето, един експерт като Пламен Орешарски не декларира "отворете банката". Защото все пак има някаква вътрешна задръжка на финансист, който знае за какво става въпрос", обясни още той. 

Водещи

Най-четени