Иде ли нова газова криза? 11.07 | 22:20

Балкански страни може би са сред потърпевшите

От Антония Михайлова

Спирането на авансовото плащане от "Газпром" към "Нефтогаз" за транзита на газ през територията на Украйна създава възможност за прекъсване в доставките на газ за Югоизточна Европа, предупреждава агенция Fitch, цитирана от "Независимая газета". По такъв начин газовата война между Русия и Украйна става все по-вероятна, а нейна жертва ще се окажат страните от Югоизточна Европа.

Украйна отказва да закупи резервни количества газ, а "Газпром" не иска да заплаща за запълването на хранилищата, тъй като това ще ѝ донесе финансови загуби.

Агенция Fitch смята, че авансите на "Газпром" имат решаващо значение за украинския "Нефтогаз", който продължава да разчита на доходи от транзита на газ и подкрепа от страна на украинското правителство, за да компенсира загубите от продажбата на газ на вътрешния пазар поради ниските тарифи, установени от властта.

При сегашните продажни цени "Нефтогаз" не може самостоятелно да увеличи запасите в хранилищата до необходимите обеми, смята Fitch.

"Необходимият обем е едва 2% от ежегодното потребление на газ в Европа, затова проблемът едва ли ще има значителни последствия за региона като цяло. Но той може да доведе до прекъсвания в доставките за страните, които зависят от доставките на руски газ през Украйна, включително България, Гърция и Турция", отбелязва агенцията.

Много експерти са учудени от сегашната стратегия на "Газпром" по отношение на Украйна и европейските потребители.

"Няма никакъв позитивен сценарий в поведението на "Газпром". Създава се впечатлението, че "Газпром" закономерно унищожава своите потребители. Първоначално концернът постигна това неговият най-голям потребител – Украйна – да намали закупуването на газ почти с две трети. А сега концернът фактически тласка към подобни действия и европейските потребители", казва Михаил Крутихин от консултантската компания RusEnergy.

Експертът допуска, че европейските потребители може да приемат опасността от прекъсване в доставките на газ от Русия през Украйна напълно сериозно.

Водещи

Най-четени