Избираме между две оферти за „Белене“? 28.11 | 10:23

Най-малко година-две ще са необходими, за да започне централата работа

От iNews.bg

Малко след като бившият министър на енергетиката Румен Овчаров се сдоби с обвинение заради АЕЦ "Белене", самият той обяви, че имало западен инвеститор за централата. Оказа се, че всъщност мераклиите да субсидират проекта са поне двама. 

"Най-малко година-две ще са необходими за възобновяване на работата по АЕЦ "Белене", каза изпълнителният секретар на "Булатом" Станислав Георгиев пред БНР.

Процесът, според него, ще се забави и затрудни заради политическата ситуация в страната. Появата на сериозен частен инвеститор би разрешила трудностите за проекта "Белене". Причините управляващите да не говорят за двете предложения са свързани и с неяснотата на статута на българското оборудване в Русия.

"За мен лично новината за EDF е по-приемлива, просто защото това е EDF – еквивалентът на НЕК във Франция, който оперира 54 блока. Имаме едно много стабилно финансово положение на тази фирма. Това е инвеститор с дългосрочни възможности за инвестиране. Това е отлична възможност, стига това да е реалност", добави Гергиев.

Припомняме, че в момента трима бивши министри са разследвани от прокуратурата за нанесени щети на държавата. 

Водещи

Най-четени