Извънредно заседание на съвета на министрите по конкуренцията в ЕС 27.06 | 12:03

Дискусиите са свързани с одобрение на европейския патент

От iNews.bg

В Люксембург започва извънредното заседание на Съвета на министрите, отговарящи за развитие на конкуренцията в ЕС. Основната тема на разговорите е приемането на системата за патентна защита в страните от общността.

На този етап 25 държави от ЕС, сред които и България, се обявиха за създаването на единна патентна защита в общността. Целта е с един патент да бъде запазена интелектуалната собственост във всяка една държава от ЕС.

Новият патент може да спести много разходи на бизнеса – по оценка на ЕК общите разходи за валидиране и превод на европейски патент в ЕС надхвърлят 32 хил. евро. Разходите за валидиране годишно се оценяват на около 193 млн. евро.

До този момент позицията, че липсата на единна патентна защита влияя неблагоприятно на конкурентоспособността на европейския бизнес, се подкрепя от мнозина. Все още обаче няма създадена подобна система.

В днешния съвет на министрите ще бъде дискутирана именно тази защита по искане на 25 държави от общността, като единствено Испания и Италия засега не желаят да се присъединят към тази система.

Водещи

Най-четени