Изготвиха пътната карта за растеж на европейската икономика 13.10 | 09:45

Сред крайъгълните камъни на Европа е окончателно решение за Гърция

От Деляна Петкова

Европейската комисия (ЕК) представи пътна карта, в която са описани всеобхватни действия, необходими за възстановяването на доверието в еврозоната и Европейския съюз като цяло. Целта е да се излезе от порочния кръг на съмнения относно устойчивостта на държавния дълг, стабилността на банковата система и перспективите за растеж на общността, съобщават от Брюксел.

Крайъгълен камък по пътя на ЕС е Гърция. По тази причина и от Комисията призоваха да бъдат разсеяни всякакви съмнения за икономическата устойчивост на страната. Препоръката е страната да получи шести транш от помощта и да изготви втора програма за икономическо адаптиране.

ЕК поиска още и окончателно решение относно икономическото управление на еврозоната, постигане на максимална ефективност от страна на Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF), както и осигуряване на достатъчна ликвидност от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Комисията отбелязва още, че ръст на икономиката ще донесат редица ангажименти в областта на енергетиката, за свободната търговия и в областта на услугите. Ето защо е необходимо ускоряване на приемането на тези инициативи. Предложенията са и за развиване на идеите за данъчния сектор, единния пазар и инвестициите, включително и чрез издаване на облигации, свързани с проекти.

Конкретните предложения на ЕК, които ще осигурят стабилност и растеж на Европа ще бъдат представени по време на заседанието на Европейския съвет и срещата на върха на еврозоната, които ще се състоят на 23 октомври.

Водещи