Изграждането на високоскоростната жп линия София-Видин започва през 2014 г. 26.10 | 18:43

Влаковете щели да се движат със 160-200 км в час

От Андриян Георгиев

Изграждането на високоскоростната железопътна линия София-Видин започва през 2014 г. с европейско финансиране, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, цитиран от БТА.

Транспортният министър определи проекта като значим и важен не само за страната, Северозападна България, но и за европейските ни партньори. За Европа железопътният транспорт е "зелен, приоритетен и екологичен", посочи той и припомни, че линията Видин-София е част от коридор номер 4, свързващ западната част на ЕС с пристанище Солун.

Линията ще бъде изградена по 80% ново трасе от 250 км, като по нея влаковете ще се движат с 160-200 км в час.

Според министъра проектът ще осигури за региона допълнително работни места, а също така ще даде и тласък на  икономическото му развитие.

Московски допълни, че има осигурено финансиране за подготовка и техническо проектиране на линията, което трябва да завърши до 2014 г.

Търсело се ново техническо решение за преминаване на високоскоростната линия през Враца, така че градът да не бъде разделен на две части. Транспортният министър уточни, че има няколко технически решения, включително и за изграждане на подлез, като проектът ще бъде променен, за да се реши проблемът в интерес на жителите на града.

В отговор на въпрос за тежкото състояние на железопътната линия през Искърското дефиле, министър Ивайло Московски посочи, че се подготвя пакет от проекти за финансиране чрез заем от Световната банка, в който са включени 140 млн. лв. за закупуване на специализирана механизация за рехабилитация на железопътна инфраструктура.

Водещи

Най-четени