Излишъкът в бюджета нямало да се раздава, ще отиде за европроекти 09.08 | 16:45

По традиция в край на годината редица ведомства искат и получават допълнителни суми по бюджетите си

От iNews.bg

Приходите от преизпълнението на бюджета ще се използват за разплащане по европейски проекти. Това обявява по време на днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов. Коментарът му се вижда в разпространената частична стенограма. По време на заседанието зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев съобщава, че така нареченият излишък към края на юли е близо 2 млрд. лв. Данните бяха вече оповестени от Министерството на финансите.

По традиция в край на годината редица ведомства искат и получават допълнителни суми по бюджетите си, като средствата за това са тъкмо от натрупаните през годината излишъци в бюджета, пише деловото издание econ.bg.

"Действително, като погледнеш близо 2 милиарда излишък, си задаваш въпроса: "Защо не ги раздадете?" Защото това са пари, които чакаме – в момента, в който излизат европейските проекти, да имаме готовност да ги кофинансираме. Знаете, че има периоди, в които, докато се работи, не се разплаща, но като дойде време да се плати, трябва да имаме готовите пари. За това става въпрос", обяснява Борисов.

Коментарът му е по повод думите на Ананиев, че данните към момента показват по-малко от предвидените разходи основно заради липсата на много проекти по европейските програми.

"Все пак да кажа (това не е упрек към тогавашния финансов министър) колко е важна стабилността в политическата атмосфера за една държава. По време на служебното правителство със 100 милиона по-малко бяха събрани за два месеца, и то не защото агенциите или Министерството на финансите са работили по-малко... В момента, в който има стабилност, когато координираме действията на всички приходни агенции, службите, прокуратурата, органите, които се занимават със събирането на парите в бюджета, идват и резултатите", обобщава премиерът.

Не го казвам с упрек. Просто всяко разклащане в държавата става рай за контрабандата.Така че продължаваме със същите темпове, защото доста пари трябват за всички ресори, посочва Борисов.

Той призова чрез продължаваща битка с контрабандата и корупцията в бюджета да се събере всеки лев. Посочва, че още много градове имат нужда от инфраструктура, която да подпомогне развитието им. Дава пример с Варна, която се задъхва, защото няма транзитен коридор и път към пристанищата за тежките автомобили.

"Трафикът е такъв, особено през тези три-четири месеца, че градът трудно функционира. А в същото време само за последния месец имаме десет IT компании, които отиват там", допълва Борисов и посочва, че не е необходимо да се концентрира всичко в София или в Пловдив.

Водещи

Най-четени