Измами за 70 млн. лв. в застраховането, компаниите искат нова система за оценка на риска 19.10 | 11:18

Най-често измамите у нас са при автомобилните застраховки

От Елица Елефтерова

Делът на застрахователните измами в цял свят е средно 5-10% от всички изплатени обезщетения, показват данните на международната асоциация за борба с измамите в застраховането (IAIFA).

В САЩ общата стойност на измамите е 97,5 млрд. долара като от тях 14,5 млрд. са в автомобилното застраховане. В България се оказва, че значителен процент от извършените измами са в областта на автомобилното застраховане, като сумите са между 30 и 70 млн. лева.

Един от мотивите за подобен род престъпления е липсата на наказателни последствия. Според данните 49% считат, че извършителите на застрахователни измами ще останат безнаказани.

Безнаказаността е сред подбудите за извършване на застрахователни измами – 30% от застрахователните измами се извършват заради бърза и лесна печалба, а според 21% е редно да излъжеш застрахователя, защото премиите са високи.

Основните способи на измамите в автомобилното застраховане, според данните на Висшето училище по застраховане и финанси, са инсценираните пътни произшествия, следвани от организираните катастрофи от повече участници. Наблюдават се и провокирани измами, при които се използва пътната обстановка за умишлено предизвикване на произшествия.

Според Юрий Тодоров, председател на Асоциацията за застрахователна сигурност и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси, решението е в създаване на единна национална база данни за „Застрахователна история и оценка на риска”.

В националната база данни на застрахователна история и оценка на риска трябва да се включват някои основни компонента, като например случаи с установени или разкрити факти и данни за измама или опит за такава. Също така случаи на частично платени или отказани щети, както и случаи на умишлено причиняване на щета, а също и клиенти с поредица от няколко повтарящи се щети и други.

Водещи

Най-четени