Изнасяме малини за Великобритания, Холандия и Германия 22.07 | 12:01

Само в Северна България произвеждат по 8000 тона от плодовете годишно

От Мина Стойчева

По 8000 тона малини произвеждат в Северна България, като 80% от тях се изнасят за чужбина, предимно за Великобритания, Холандия и Германия. На територията на няколко общини на север от Стара планина, сред които Попово, Лозница, както и в Ловеч, Априлци и Троян се отглеждат над 13 декара насаждения.

Хората от бранша подчертават, че преди '89-та година производството на ароматния плод е бил основен поминък в региона. След това обаче то е спаднало значително. През последните години обаче отглеждането на малини се възражда и все повече хора си намират работа благодарение на него, информира в-к "Стандарт".

В момента на територията на община Лозница са наети общо 500 берачи. Те получават между 30 и 40 лв. на ден. Изпълнителният директор на Асоциацията на малинопроизводителите в България Божидар Петков подчертава, че преди десет години в района въобще не е имало малинови храсти, докато сега такива са разположени на 1500 декара.

По думите на кмета на Лозница Айхан Хъшъмов производството на малини тепърва ще се развива в региона. В момента има стотици сезонно наети хора, а постоянните работни места са 40, обяснява той.

Водещи

Най-четени