Изнасяме френско агнешко made in BG 14.12 | 16:57

На българските фермери ще бъдат осигурени мъжки животни от френски породи за разплод

От Ралица Стоянова

Франция проявява интерес към внасянето на агнешко месо от България. Президентът на френската асоциация на овцевъдните породи в Централен масив Жан-Люк Шовал и колегата му Ерик Будина представиха пред земеделския министър Мирослав Найденов и присъстващи животновъди проект за съвместна развъдна дейност.

Той ще се финансира от Европейския съюз и предвижда пряко сътрудничество между Франция и България в областта на овцевъдството, информират от МЗХ.

Целта е страната ни да се превърне в един от основните вносителите на агнешко месо във Франция, което трябва да отговаря на изискванията на техния пазар и да е адаптирано към техните вкусове.

Част от проекта включва и осигуряване на българските фермери на мъжки животни за разплод от утвърдени френски породи. Френската страна се ангажира да изкупи готовото месо, ако отговаря на поставените от тях изисквания.

Франция внася над 60% от потреблението си на агнешко, предимно от Океания, като намеренията им са да се ориентират към по-близо намиращи се партньори предимно от новите страни членки на ЕС.

Водещи

Най-четени