Изненада с газа! Появи се проблем с доставките до България 28.10 | 17:38

Вицепремиер се обяви за създаване на общ Енергиен съюз в ЕС

От Георги Велев

Понижило се е налягането в газопровода, по който България получава природен газ от Русия. Газопроводът минава през територията на Украйна, но за момента няма проблеми с доставките, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

"Всички държави от ЕС трябва да работят заедно за диверсификация на енергийните доставки и за създаването на енергиен съюз. Европа е доказала, че, обединена, успява да се справи по-успешно с всяка криза". Това каза вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева при откриването на Петата регионална енергийна конференция "Регионално енергийно развитие и енергийна сигурност".

По нейните думи досега България е направила малко по отношение на диверсификацията на газовите доставки.  Затова приоритет на служебното правителство е изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави.

Вицепремиерът Захариева илюстрира моментната ситуация в страната по отношение на снабдяването със синьо гориво. "Към момента налягането е намалено, но все още успяваме да получаваме редовни доставки", каза тя и допълни, че правителството следи ситуацията ежедневно, за да не се допусне риск от газова криза. По нейните думи наличието само на един източник е рисково и затова трябва да се работи за свързаността със съседните държави.

България е заплашена от спиране на доставките на природен газ, припомни още Захариева по време на откриването на регионална енергийна конференция. Тя посочи, че осигуряването на безопасна енергия е от особена важност за страната ни. "Енергетиката е не само кръвоносната система на българската икономика, но е и критично важна по отношение на останалите отрасли на България", посочи тя.

Водещи

Най-четени