Изненадващ спад на регистрациите на нови автомобили у нас през март 17.04 | 09:57

Като цяло в ЕС тенденцията си остава - новите регистрации продължават да намаляват

От iNews.bg

През март регистрациите на нови автомобили у нас намаляват с 6,6% на годишна база. Това сочат данните на Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA).

До този момент регистрациите у нас записваха ръст, на фона на данните за спад като цяло в ЕС. Според последната статистика обаче тенденцията се обръща – през март у нас са регистрирани 1 483 нови автомобила, спрямо 1 589 през март 2011 година.

В целия ЕС се наблюдава продължаващ спад на регистрациите. През третия месец на годината в общността са регистрирани общо 1,45 млн. нови автомобила. Това представлява спад от 7 на сто спрямо същия месец на 2011 година.

Като цяло обаче България се придържа към средното ниво в ЕС. Най-значителен е спадът на регистрациите в Гърция (- 42%), следвана от Кипър (-35%), докато във Финландия има истински бум – новите регистрации са с 82,2% повече.

На големите пазари като Германия, Франция и Италия настроенията са разнопосочни. В Германия са регистрирани 339 хил. нови автомобила или с 3,4% повече спрямо същия период на миналата година. В същото време във Франция има спад от 23% (197 хил. регистрирани автомобила). Ситуацията в Италия е подобна – регистрирани са 138 хил. нови автомобила, което е с почти 27% по-малко от миналата година.

Най-много регистрации продължава да записва Volkswagen – общо 340 хил. (от всички брандове). Ръстът е в рамките на 1,3%. На второ място си остава PSA Group с брандовете Peugeot и Citroen. Компанията обаче отново записва спад, този път от 19,4% или общо 161 хил. регистрирани автомобили.

Третото място заема Renault, макар и да отчита спад от 20,6% или общо 110 хил. нови регистрации.

Водещи

Най-четени