Износът на България за трети страни се е увеличил със 74.1% 14.03 | 13:56

Нараснал е износът за ЮАР, Китай, Казахстан и Босна и Херцеговина

От Кремена Бедерева

През януари 2011 г. износът на България за трети страни се е увеличил със 74.1% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 1.3 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Турция, Китай, Русия, Сърбия, Република Македония и Сингапур, които формират 56.4% от износа за трети страни.

Значително нараства износът за ЮАР, Китай, Казахстан и Босна и Херцеговина. Спад е отчетен при износа за Перу, Сирия, Иран, Република Корея и Бразилия, сочат данни на статистиката.

Вносът на България от трети страни през януари 2011 г. се е увеличил с 37% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 1.4 млрд. лева (по цени CIF).

Най-голям ръст бележи вносът от Казахстан, Обединени арабски емирства, ЮАР и Босна и Херцеговина. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Перу и Сирия.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за януари 2011 г. е отрицателно и възлиза на 94.2 млн. лева, а по цени FOB/FOB(след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) е положително и достига 9.1 млн. лева.

Износът на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през януари 2011 г. в сравнение със същия месец на предходната година се е увеличил в преобладаващата част от секторите.

Най-голям ръст е отбелязан в секторите: "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”, "Артикули, класифицирани според вида на материала”, "Минерални горива, масла и подобни продукти ”.

Наблюдава се спад само при износа от един сектор - "Разнообразни готови продукти".

При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”, а най-нисък - в сектор " Необработени сурови материали, негодни за консумация".

През януари 2011 г. са изнесени стоки общо за над 3.1 млрд. лева. Спрямо същия месец на предходната година износът се е увеличил със 72.6%

Общо внесените стоки (по цени CIF) през януари 2011 г. са за почти 3.1 млрд. лева, или с 35.9% повече спрямо същия месец на предходната година

През януари 2011 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е положително и възлиза на 29.1 млн. лева, а по цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) също е положително и достига 218.4 млн. лева.



Водещи

Най-четени