Износът на Китай достигна рекордни месечни нива 10.05 | 19:00

Това показва официалната информация на правителството за април

От Кристалина Илиева

Търговският излишък на Китай нарасна до 11.4 милиарда долара през април като износът на втората в света икономика достигна до рекордни месечни нива, показа официалната информация на правителството за април, предаде АФП.

С тази своя стойност китайският излишък, който е постоянен трън в очите на американското правителство, надмина в пъти отчетените през март 139 милиона долара и прогнозите на анализаторите за излишък от 1 милиард долара през април.

Износът на Китай се е увеличил до 29.9% на годишна база през изминалия месец до 155.7 милиарда, което е рекордно постижение за едномесечен период, докато вносът е нараснал с 21.8% до 144.3 милиарда долара.

Информацията, изнесена от правителството също така показва, че Китай е постигнала излишък от 10.3 милиарда евро за първите 4 месеца на годината, както и отчита първия си дефицит от седем години насам в размер на 1.02 милиарда за тримесечието януари-март 2011 година.

Данните за април и високият ръст на търговския излишък вероятно ще повишат натиска върху Пекин от международната общност и най-вече САЩ за оскъпяване на националната валута - юана.

Водещи

Най-четени