Износът ни за ЕС расте по-бързо от вноса 09.05 | 11:52

Изнесли сме стоки за 4 млрд. лева за януари и февруари

От Ралица Стоянова

За първите два месеца на годината износът на България за ЕС се увеличава със 17,3% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 4 млрд. лева. Това сочат данните на НСИ.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Гърция, Румъния и Франция, които формират 71,5% от износа за държавите членки на ЕС. През февруари 2013 г. износът за ЕС се увеличава със 17,8% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1,9 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - февруари 2013 г. се увеличава със 7% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 4,5 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Испания, Румъния, Гърция и Унгария.

През февруари 2013 г. вносът на България от държавите членки на ЕС, нараства с 16,8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2,5 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - февруари 2013 г. е отрицателно и е на стойност 588,9 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 406,6 млн. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите два месеца на 2013 г. в сравнение със същия период на 2012 г. най-голям ръст (147,7%) е отбелязан в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти”.

Най-голям спад (5,4%) се наблюдава при износа от сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”.

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (36%) е отчетено в сектор "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”, а намаление (6,2%) се наблюдава единствено в сектор "Машини, оборудване и превозни средства”.

Водещи

Най-четени