Износът ни на ток се е увеличил с 56% за година 28.03 | 14:45

Това е заради отпадането от добавките върху износа

От Елица Елефтерова

Износът ни на ток се е увеличил с 56% на годишна база, съобщават от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Към 20 март 2014 година зад граница са продадени 1,691 млрд. киловатчаса енергия. За същия период миналата година изнесената енергия е била малко над 1 млрд. киловатчаса.

Причината, както многократно министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е съобщавал, е от ефекта на отпадането от добавките върху износа.

Става въпрос за добавките за зелена и кафява енергия, които преди бяха включени към цената за преноса, а от лятото на миналата година са в цената за енергия и се плащат само на вътрешния пазар, съобщава в. "Монитор". До отпадането им износът отчете намаление до рекордно ниски нива от 100 мегавата през миналия март.

Според статистиката на ЕСО най-студеният ден на тази година е бил 31 януари. Тогава е измерена и среднодневна температура от минус 5,7 градуса, а потреблението на ток в страната е било 145 693 мегаватчаса.

Интересен факт е, че разликата в най-ниските температури през 2013 и 2014 година е много малка, но потреблението през 2014 година се е увеличило значително, отбелязват от ЕСО.

Най-четени