Износът ни се увеличава с 9,6% на годишна база 10.07 | 14:26

През май обаче намалява

От Елица Елефтерова

Стоки на стойност 17,4 млрд. лв. са изнесени от България през периода януари–май спрямо съответния период на предходната година износът се увеличава с 9,6%, показват предварителни данни на Националния статистически институт.

През май общият износ възлиза на 3,3 млрд. лв. и намалява с 9,2% спрямо същия месец на предходната година. През периода януари–май в страната са внесени стоки общо на стойност 20,2 млрд. лв. (по цени CIF), или с 0,7% по-малко на годишна база.

През май общият внос намалява с 12% за година и възлиза на 4,1 млрд. лева. Общото външнотърговско салдо (износ FOB – внос CIF) е отрицателно през периода януари–май и възлиза на 2,8 млрд. лв, което е с 1,6 млрд. лв. по-малко от салдото за първите пет месеца на 2012 г.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото за периода януари–май също е отрицателно и е в размер на 1,938 млрд. лв.

През май общото външнотърговско салдо (износ FOB – внос CIF) е отрицателно и възлиза на 811,2 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и достига 611,8 млн. лева.

Водещи

Най-четени