Изостря се кризата на ликвидността в Гърция 17.12 | 16:07

Инвеститорите си изтеглят милиардите от гръцките банки

От Филипа Тодева

Безпрецедентното изтичане на капитал от Гърция, което достигна рекордни стойности през последните месеци, изостри кризата на ликвидността в една страна, която вече е засегната от рецесията, коментира британският вестник Guardian.

Националната банка на Гърция констатира, че инвеститорите, изплашени от политическата нестабилност и икономическия колапс, са изтеглили от гръцките банки 12,3 милиарда евро през септември
и октомври, допълва БТА.

Според Теодор Пелагидис, преподавател по икономика в Университета в Пирея, "това е част от спиралата на рецесията вследствие на някои мерки за икономии". "Хората си дават сметка, че феноменът на "заразяването" е стигнал до банките и се страхуват, че може да загубят парите от депозитите си. Средно около четири-пет милиарда евро излизат от банковата система всеки месец", отбелязва Пелагидис.

Седмичното издание "Прото тема" изчислява, че около 500 000 гърци са преместили спестяванията си в чужбина, като само през последните месеци са регистрирани 1,2 милиарда банкови трансфера. За миналата година се изчислява, че от гръцката банкова система са били изтеглени 40 милиарда евро, представляващи 17% от брутния вътрешен продукт на страната.

Най-четени