Изплатили са обезщетенията на част от фермерите край Петолъчката 14.09 | 13:25

Загубите в продукция се изчисляват на 2500 тона, което е близо 1 млн. лева

От Ралица Стоянова

От "Берета трайдинг" са изплатени средствата на голяма част от земеделските производители на зърнени култури в трикилометровата зона на взрива край "Петолъчката". Сега се правят протоколи за производителите на лозя.

Това съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Корнелия Нинова относно компенсиране на земеделските производители от района на Петолъчката, пострадали от взривовете в началото на юни, информира Агенция "Фокус”.

Нинова заяви, че са засегнати около 7000 декара, а загубите в продукция се изчисляват на 2500 тона, което по пазарни цени е близо 1 млн. лева. "Ще бъдат ли обезщетени поне разходите за единица площ? Направено ли е нещо досега за обезщетение”, попита депутатът.

Найденов уточни, че щетите от взривове не могат да бъдат покрити от държавната помощ за щети от бедствия.

Експлозиите в склад за утилизация на снаряди и боеприпаси край Петолъчката избихнаха на 5 юни. Пострадаха 10 души. Нито един от земеделците от село Лозенец, чиито ниви попаднаха в 3-километровата зона на взривовете край Петолъчката, не е получил обезщетение за претърпени загуби, съобщават самите фермери в края на юли.

Водещи

Най-четени