Изплащането на собствено жилище - по-изгодно от наема 08.05 | 19:52

Ако мислите в дългосрочен план, по-добре си купете дом, съветват брокери

От Елена Кирилова

Повече от два милиона българи живеят в собствено жилище, а 172 хил. души живеят под наем. 188 хил. българи пък ползват имотите на свои роднини и приятели, съобщава bTV.

Според специалистите по недвижими имоти в дългосрочен план е по-изгодно изплащането на собствено жилище. По думите им има много повече плюсове от личния дом, а в момента цените на пазара са стабилни. Кредитите пък са много по-примамливи за хората, които са решили да се сдобият със собствено жилище.

Данните за живеещите под наем скоро ще се променят, защото само през 2012 г. в България са изградени нови 2399 жилищни сгради. Те вече са готови за обитаване, а най-много от тях има в Бургас и Варна.

Пазарът се раздвижва, смятат Агенциите за недвижими имоти. Според тях зачестяват сделките за наеми и за продажби, в сравнение с началото на кризата.

Калоян Богданов, представител на такава агенция, твърди, че повечето сделки се сключват с пари в брой, но в тези случаи най-често е намесен и ипотечен кредит.

Част от хората продават други имоти и допълват средствата си с потребителски кредити, смята той.

Брокерите смятат, че изплащането на апартамент е много по-лесно, ако временно част от него се даде под наем, така че вноските да бъдат по-леки. Въпреки това повечето хора предпочитат да избегнат ипотеката и да платят в брой.

Около 590 евро на квадратен метър площ е цената за двустаен апартамент в някой от крайните квартали на столицата.

 

Водещи

Най-четени