Изпратено е официално писмо за отнемане на концесията на "Горубсо-Мадан" 14.03 | 15:45

Мините продължават да са с ограничено електрозахранване

От Ивайло Ачев

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е връчило писмо на концесионера на "Горубсо-Мадан", с което го предизвестява, че започва процедура по отнемане на концесията. Това каза пред журналисти Делян Добрев, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, съобщава Агенция "Фокус”.

Причините за изпращането на писмото са системно неизпълнение на основно задължение по концесионния договор, свързано с осигуряване на здравословни безопасни условия на труд, с плащане на здравни и социални осигуровки, с плащане на заплати. Дадено е 30-дневно предупреждение и ако "Горубсо-Мадан" АД плати в този срок заплатите и осигуровките, процедурата по отнемане на концесията ще бъде прекратена.

След предупреждение в началото на този месец концесионерът е изплатил дължимите 93 хил. лева концесионни задължения за второто полугодие на 2011 година.

Отнемането на концесията е акт, който трябва да бъде одобрен от Министерския съвет.

Освен това вече седем дни, след като "EVN България" частично прекъсна захранването за съоръжения на "Горубсо-Мадан" АД, минното дружество не се е разплатило, съобщават от електроразпределителното дружество.

Поради тази причина "ЕVN България" продължава ограничаването на електрозахранването за съоръжения на "Горубсо-Мадан" АД с нов график. Според него, считано от 14:00 часа днес (14 март), "Горубсо-Мадан" ще бъде четири часа без електрозахранване и два часа с електрозахранване. От същия час е преустановено снабдяването с електроенергия за административната сграда на дружеството.

За тези свои действия и с цел безопасност от "ЕVN България" са уведомили както ръководството на "Горубсо-Мадан" АД, така и държавните институции.

Кризата в "Горубсо-Мадан" избухна реално преди две седмици, като миньорите, работещи в дружеството, обявиха стачка. Заради забавените заплати и лошите условия на труд държавата вече предприе действия по прекратяване на концесията на "Горубсо-Мадан" АД.

Водещи

Най-четени