Изпращат исканото от ДКЕВР поскъпване на тока до ЕК 29.09 | 16:28

Гражданско сдружение настоява Брюксел да провери дейността на ЕРП-тата

От iNews.bg

Предлаганото от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) поскъпване на тока с 10% от 1 октомври ще бъде изпратено до Европейската комисия (ЕК). Това обявиха от сдружението Граждани за национален отпор срещу монополистите и контрол на администрацията (ГНОМКА).

Освен това от организацията ще поискат в Брюксел да бъдат разгледани молбите на ДКЕВР за допустима помощ на НЕК и ЕРП-тата, както и ще настояват за проверка на дейността на енергийните дружества. 

"Ще подадем сигнал и в случай че прокуратурата не се самосезира за въздействието на ценовото решение върху живота на гражданите и бизнеса в България. Ще изискаме и проверка за действието или бездействието на настоящия състав на държавната комисия във връзка с одитните доклади от настоящата година, както и административните производства по налагане на санкции", обясни Светослав Спасов от сдружението.

По неговите думи, в случай че държавният регулатор все пак приеме увеличението на цената на тока, от сдружението ще го обжалват пред Софийския административен съд. 

Според Спасов общото въздействие върху държавата и хората от ценовото решение на ДКЕВР за увеличение на цената на тока ще е в размер на 255 млн. лв., пише в. "Стандарт".

Водещи

Най-четени