Изтъргуваха 10-годишни ДЦК при рекордно ниска доходност 24.07 | 11:23

Търсенето на държавни облигации беше четири пъти по-голямо от предлагането

От Ралица Стоянова

Министерството на финансите преотвори емисия 10-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) при рекордно ниска среднопретеглена доходност от 3,49%.

На провелия се на 23 юли аукцион одобреното количество беше 35 млн. лв. За втори пореден аукцион коефициентът на покритие достигна 4,91 пъти. Облигацията е емитирана на 16 януари 2008 г., с падеж 16 януари 2018 година, а остатъчният ѝ матуритет е около пет години и половина.

При първото преотваряне на емисията през април 2012 г. среднопретеглената годишна доходност беше 4,12%, а на последния аукцион за тази емисия в края на 2008 г. беше постигната среднопретеглена годишна доходност в размер на 7,36%.

Въпреки по-дългия матуритет на емисията доходността по нея се изравни с тази по петгодишните облигации. За сравнение доходността на първичен пазар по българската емисия е по-ниска от тази регистрирана на последните проведени аукциони за облигации на други държави, чийто матуритет е по-кратък, с падеж 2017 г. - Испания (6,46%), Италия (5,84), Унгария (7,73%), Полша (4,79%). Съответно коефициентът на покритие, индикиращ инвеститорския интерес, е по-висок от този на всички изброени страни.

Постиганата доходност по емисията е по-ниска от доходността по емисии в евро със сходен остатъчен матуритет, емитирани на международните капиталови пазари на редица държави членки на Европейски съюз - Унгария (7,25%), Испания (7,07%), Хърватия (5,71%), Румъния (5,43%), Словения (5,21%), Литва (3,80%) и съпоставима с тази на Латвия.

Инвеститорското търсене надвишаваше предложеното за продажба количество както в състезателния, така и в несъстезателния сегмент. При предложени 35 млн. лв. участниците заявиха поръчки за 172 млн. лв. (116,5 млн. лв. - състезателни поръчки и 55,5 млн. лв. несъстезателни). На проведения аукцион отбелязаха активно участие всички основни инвеститори в български вътрешен държавен дълг.

С най-голям дял придобити ДЦК на аукциона са пенсионните фондове - около 49%, следвани от банките - около 21%, доверителни и гаранционни фондове и инвестиционни посредници - около 28% и застрахователни дружества - около 2%. След този аукцион общият обем на емисията в обращение е 245,7 млн. лева.

В рамките на седем дни България отново затвърди статута си на един от най-стабилните емитенти в Европейския съюз, хвалят се от финансовото министерство.

Провеждането на аукциона съвпадна с публикуваните от Евростат данни, според които България продължава да заема второ място след Естония с най-ниска дългова тежест в ЕС.

Водещи

Най-четени