Икономиката ни достига нивото отпреди кризата до края на 2012-та? 06.02 | 16:09

Растежът на икономиката през четвъртото тримесечие е 2%, казват от ЦИР

От Ивайло Ачев

Растежът на българската икономика през последното тримесечие на миналата година няма да надхвърли 2%. Това сочат данните от редовния доклад на Центъра за икономическо развитие (ЦИР).

Според оценката на експертите през цялата 2011 година икономическият растеж ще е 2%. През третото тримесечие на 2011 година растежът на икономиката е почти колкото и за второто. На годишна база БВП се е увеличил с 2,3%, с малко повече е нараснала добавената стойност - с 2,6%. Има обаче значително свиване на темпа на корективите (данъците върху продуктите като акцизи, ДДС, мита минус субсидиите върху продуктите) обаче, а това е индикация за свиване на положителните ефекти от външната търговия, които се наблюдаваха в началните етапи на възстановяване.

От средата на 2010 година реалният обем на брутния вътрешен продукт на българската икономика започна отново да расте на годишна база, т.е. възстанови се тенденцията на растеж. И досега обаче той продължава да е слаб, въпреки че за третото тримесечие на 2011 г. съвсем леко се ускори в сравнение с растежа за второто тримесечие, пише в доклада.

Най-вероятно към четвъртото тримесечие на тази година българската икономика отново ще достигне до обем на БВП, до който беше стигнала преди започването на кризата от 2008 година, считат от ЦИР. Забавянето на икономическия растеж при основните икономически партньори на България продължава и това е водещо основание да очакваме краткосрочно забавяне на растежа и у нас - през последното тримесечие на 2011 г. и поне до средата на 2012 г., допълват от ЦИР.

Към момента България продължава да е на предпоследно място по усвояване на европейските средства - изпреварваме единствено Румъния. Има сериозна разлика между договорени и изплатени средства, което пречи на самата икономика и развитието ѝ. Най-добре стоят наещата по ОП "Транспорт" с усвоени 718 млн. евро, а най-сериозни са проблемите при ОП "Конкурентоспособност" където се наблюдава намаление в усвояването спрямо предходното управление с 293 млн. евро (30% от бюджета на програмата) и в ОП "Административен
капацитет", която беше първенец по усвояемост, а в момента има спадане с 37 млн. евро, казват от ЦИР.

Водещи

Най-четени