Икономиката ни запазва негативния си ръст през 2010 г. 13.01 | 14:48

Световната банка очаква БВП за тази година да нарасне с около 2%

От Деляна Петкова

Световната икономика през 2010 година се върна към бавен, но въпреки това стабилен ръст, показва докладът на Световната банка (СБ) "Глобални икономически перспективи" 2011. Почти половината от световния ръст идва от развиващите се икономики.

Това обаче не важи за България, която според банката отчита спад за миналата година. Какво точно е понижението не става ясно от доклада. iNews припомня, че в актуализирания бюджет на страната ни беше заложен ръст от 1 на сто.

Малко по-добре изглеждат нещата за българската икономика според СБ за тази и следващата година. От финансовата институция предвижда за 2011 брутният вътрешен продукт (БВП) на България да се увеличи с около 2 на сто, а през 2012 година експанзията може да достигне 3,3%.

Заложеното от правителството е растеж от 3,6% за 2011 г.

По света

През 2010 година БВП на световната икономика се увеличава с 3,9%. Прогнозите за 2011 година са за експанзия в рамките на 3,3 на сто, а за следващата година световната икономика ще запише ръст от 3,6%, прогнозират експертите от банката.

Развиващите се икономики имат ръст на БВП от 7% през миналата година. През тази година бързата икономическа експанзия ще се запази, но и тук ще има леко снижение – до около 6 на сто.

В Европа през 2009 година се наблюдаваше спад на БВП със значителните 6,6%, но през 2010 година европейската икономика успя да се върне към ръста. Първите прогнози са, че годишният ръст на БВП е над 4,7 на сто.

За съжаление обаче има и негативни примери. Освен България, това са още страни като Румъния, Литва и др.

За останалите държави в Европа прогнозният ръст на икономиката е средно 4,2% и за тази, и за следващата година.

Все пак от банката предупреждават, че икономиката в Европа все още е много чувствителна от ситуацията във водещите държави, където високият вътрешен дълг и бюджетен дефицит могат да свият развитието.

Водещи

Най-четени