Икономиката ни има дисбаланси, но не прекомерни 10.04 | 14:39

ЕК ще ни представи препоръки за коригирането на дисбалансите на 29 май

От Ралица Стоянова

България е сред държавите в ЕС, чиито макроикономически дисбаланси не са счетени за прекомерни.

Останалите са Белгия, Дания, Франция, Италия, Унгария, Малта, Нидерландия, Финландия, Швеция и Обединеното кралство.

За тези страни на 29 май ЕК ще представи широкообхватни политически препоръки за коригиране на съществуващите и предотвратяване на нови дисбаланси.

Европейската комисия публикува резултатите от задълбочените прегледи, извършени за 13 държави членки, посочени в доклада за механизма за предупреждение от миналия ноември като показващи признаци на макроикономически дисбаланси.

В две държави членки, Испания и Словения, дисбалансите могат да се считат за прекомерни.

В доклада за механизма за предупреждение бе посочено, че за Кипър също е необходим задълбочен преглед, но подобен преглед няма да бъде публикуван. Това е следствие от политическото споразумение, постигнато между Еврогрупата и кипърските власти по ключови елементи на програма за макроикономически мерки и официално финансиране.

Страните със специфични програми не са обхванати от процедурата при макроикономически дисбаланси, тъй като те вече са подложени на засилен икономически надзор като част от техните програми за икономически реформи.

"Нашето променено икономическо управление ни дава възможност да предотвратяваме макроикономическите дисбаланси и да създадем основа за устойчив растеж", заяви Оли Рен, заместник-председател на ЕК, отговарящ за икономическите и паричните въпроси и еврото.

"Решителните политически действия на държавите членки и на равнище ЕС спомагат за възстановяване на баланса в европейската икономика. Остават обаче значителни предизвикателства: ще е необходимо време за справяне с дисбалансите, възникнали през десетилетието преди началото на кризата, които продължават да се отразяват върху икономиката."

При включването на България в групата на страните с потенциални рискове като основни проблеми бяха посочени твърде бързият ръст на заплатите и съотношението на частните инвестиции към брутния ни вътрешен продукт.

Водещи

Най-четени