Икономиката ни нараства с 1.9% до Нова година, чакаме 3.5% през 2017 г. 01.10 | 18:43

Рецесията в Русия и нова криза в Гърция може да спънат българския износ, предупреждават от Ernst & Young

От iNews.bg

През тази година България ще отчете ръст на икономиката си от 1.9%. Това прогнозират специалистите на Ernst & Young. Според техния доклад за еврозоната през тази година плавното възстановяване на родната икономика, започнало през 2014 г., ще продължи. Така в края на т.г. ще постигнем ръст на БВП от 1.9%. Каквато беше прогнозата на Ernst & Young и преди 3 месеца.

През следващите няколко години пък българската икономика ще се представи още по-добре, сочи прогнозата на специалистите. "Ако погледнем напред, очаква се потребителското търсене да се увеличава постепенно и от следващата година е вероятно да бъде реализиран един допълнителен ръст на общата икономическа активност”, пише в прогнозата на Ernst & Young. Според нея през 2016 г. България ще успее да увеличи своя БВП с 2.4%. Още по-високи резултати се чакат през следващите години. За периода 2017-2019 г. се очаква всяка година ръстът на икономиката ни да бъде 3.5 на сто.

Сред основните фактори за подобряването на икономическата ситуация у нас е и увеличаващият се износ, смятат от Ernst & Young. Експертите обаче предупреждават, че експортните ни резултати зависят до голяма степен от търсенето в еврозоната, където растежът постепенно се подобрява. В същото време обаче за българският износ е важна и Русия, където рецесията продължава да бъде фактор, а в същото време нашият износ за тази страна е намалял с 26%. Рисков фактор за нашата икономика е и ситуацията в Гърция. Към южната ни съседка се отправят близо 7 на сто от изнесените от България продукти. Ако там ситуацията отново се усложни, не е изключено това да повлияе на нашия експорт, предупреждават от Ernst & Young.

Още четете в Econ.bg

Водещи

Най-четени