Икономиката ни ще расте по-малко през тази година спрямо 2011 година 23.02 | 19:46

Това сочи прогнозата на Европейската комисия

От Ивайло Ачев

Икономиката на България ще отчете 1,4% растеж през 2012 година, сочи най-новата прогноза на Европейската комисия за страната ни. Прогнозата е част от анализ и очаквания за развитието на европейската икономика като цяло.

Специално за България от ЕК отбелязват, че икономиката ни се е съживявала сравнително бавно през периода 2010-2011 година. Реалният БВП през четвъртото тримесечие на 2011 г. е бил с 3 на сто под пиковата си стойност, отчетена през 2008 година. От ЕК прогнозират, че за цялата 2011 г. нарастването на икономиката ни ще е 1,8 на сто. Предвиденият растеж в размер на 1,4% за 2012 г. е доста по-нисък от обявения в предпоследния доклад на ЕК - през ноември 2011 г. Комисията прогнозира, че ръстът на страната ни ще бъде 2,3 на сто.

Все пак и сегашната прогноза на ЕК е оптимистична - за сравнение Министерството на финансите прогнозира 1% ръст на БВП.

От ЕК коментират още, че не се очаква страната ни да изпадне в рецесия, че вече е налице излишък по текущата сметка, а фирмената задлъжнялост и зависимостта на финансовия сектор от външно финансиране са започнали да намаляват. Финансовият сектор остава стабилен, очаква се постепенното възстановяване на потреблението да продължи, а трудовият пазар да се стабилизира.

Като основен риск за България се посочва продължаващият стрес на финансовите пазари, който може да забави възстановяването на потреблението и инвестициите. Както и в други европейски страни, ръстът при възстановяването на страната е движен най-вече от силния експорт, както на стоки, така и на услуги, докато вътрешното търсене остава свито, което се отразява на частния сектор.

Водещи

Най-четени