Икономист: Увеличението на минималната заплата не е обосновано 05.10 | 16:54

Разумно е обаче тя да се определя по градове

От iNews.bg

Разумно е минималната работна заплата да е различна в отделните градове заради различния стандарт на живот. Това заяви икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков пред iNews.

В момента минималният осигурителен праг навсякъде е еднакъв - 420 лева, а заплатите са в широки граници. В София например средната заплата е 1000 лева, а в Кърджали - 520 лева, посочи икономистът.

Не е ясно обаче дали е възможно това да се случи, тъй като синдикатите не са съгласни, отбеляза Стайков.

Предложението на БСК минималната заплата да е фиксирана само за административния сектор също е добра идея. Разумно е държавата да определя заплатите само там, където тя е работодател, смята Стайков. В частния сектор административното увеличение на минималната заплата може да доведе до уволнения и до преминаване на служители в "сивия” сектор.

Държавата има възможност да увеличи заплататите. Новото повишение ще стува на бюджета колкото предишното. Предварителните разчети на Бюджет 2013 не предвиждат обаче дефицитът да намалее много, затова е по-добре да се задържа увеличението на разходите там, където е възможно.

За две години минималната заплата се е увеличила два пъти, при положение, че безработицата расте, а заетостта намалява. Тоест, това увеличение не е обосновано дори за държавния сектор, изтъкна Стайков.

Водещи

Най-четени