Икономист: Цените на всички продукти ще продължат да се вдигат 09.01 | 11:29

Животът става все по-скъп и това се дължи на цената на тока, смята икономическият съветник от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова

От iNews

Животът става все по-скъп и това се дължи на цената на тока. Тя се отразява на всички продукти, макар и по различен начин. Това коментира в студиото на "Събуди се” по NOVA икономическият съветник от КТ "Подкрепа” Ваня Григорова.

"Енергийните експерти предвиждат, че успокоение може да има в средата на годината. Дотогава ще цените на всички продукти ще продължат да се увеличават. Дали българинът може да издържи - показал е, че може да издържи на всичко - въпросът е дали трябва”, допълва тя. И уточни, че всяко изтощаване на бюджетите на домакинствата води до маргинализация на българското население. 

Експертът засегна и още един проблем, свързан с липсата на защита и подпомагане на местното производство. "Основните стоки, които потребяваме, са внос. Това означава, че държавата не е създала необходимите условия за малките производители. Основните субсидии отиват при зърнарите”, коментира икономическият съветник.

Предвижданията са, че дори цените на тока да се стабилизират, отново ще виждаме скъпи плодове и зеленчуци на пазара. "Наскоро в Щатите управляващите заявиха, че в Европа се очаква дефицит на плодове и зеленчуци, който те ще трябва да запълнят. Проблемът е видим, но ние не успяваме да го менажираме, когато му е времето”, добави Григорова.

Тя посочи, че има група от българския бизнес, която продължава да забогатява на фона на обясненията, че няма пари, например за пенсионерите. И засегна темата за преизчислените пенсии.

"Формулата за пенсиите няма как да е друга. НОИ няма отговорност за крайния резултат, който се получава. Бяха създадени нереалистични очаквания сред пенсионерите, че след идването на новото управление, поне двойно ще се увеличат пенсиите”, заяви икономическият съветник.

След падането на мораториума върху цените на тока и парното експертът посочи, че се очаква повишаване на цените. "В момента цената се задържа изкуствено, за да няма толкова тежък удар върху потребителите. Силно се надявам това да е урок за управляващите какво ще се случи, когато българските потребители излязат на свободния пазар. Ще се случи това, което наблюдаваме сега с фирмите”, прогнозира тя.

Коментар от Григорова дойде и за приемането на еврото в България и какво би се случило с цените. "Разбира се, че ще се вдигнат. Разбира се, че ще има големи промени за българската икономика и за домакинствата. Не е редно да подценяваме тези промени. Властта трябва да ни подготви за това”, категоричен е икономическият съветник.

Водещи

Най-четени