Икономисти прогнозират нарастване на лихвите и при спестяванията 08.01 | 11:40

Процесът ще се случва бавно и постепенно, но очакванията са за постигане на положителни нива до края на годината

От iNews

След прогнозите за двоен ръст на лихвите по кредитите тази година, икономисти прогнозират нарастване на лихвите и при спестяванията с един - до два процента. Процесът ще се случва бавно и постепенно, но очакванията са за постигане на положителни нива до края на годината.

Лихвите по депозитите в Европа вече се покачват и са на значително по-високи нива, отколкото в България. У нас обаче банките все още разполагат с достатъчно ликвидни средства и предпочитат да раздават кредити. Това все още пречи на ръста на лихвените проценти при спестяванията, но увеличение до края на годината ще има, прогнозира пред БНР икономистът Йордан Генов:

"Очаква се тази година и това да започне да се случва, може би в рамките на процент-два. Тук бих бил по-консервативен, по-малки са очакванията ми за повишенията на лихвите по депозитите, но защо не, поне с 1 процент, да видим повишение".

Вече има банки, които предлагат доходност от депозити над нулата. Разликата с нивата на инфлацията обаче ще остане голяма, казва още Йордан Генов:

"Не очаквам това нещо да бъде нещо, което да успява да компенсира инфлацията със сигурност, защото тя остава доста висока, дори да има намаление в инфлацията, аз не очаквам, че то ще бъде толкова голямо".

 

Водещи