Икономистът: Бързата ваксинация означава по-бързо възстановяване на икономиката 28.01 | 10:05

Двата бранша – хотелиери и ресторантьори, бяха противопоставено умишлено, казва Агоп Каспарян

От iNews.bg

"По-бързи темпове на ваксиниране и преки плащания за бизнеса ще ускорят процесите на възстановяване на икономиката”, убеден е икономистът Агоп Каспарян от Институт "Рего". Експертът коментира темповете на ваксинацията у нас и посочи печалния факт за държавата ни от дъното на европейските класации: "За жалост в момента в България това не се случва и ние сме на последно място по брой ваксинирани".

По време на участието си по БНР Каспарян посочи: "Ако икономическите мерки у нас работеха, днес нямаше да има протести на работещите в заведения с искане да отворят по-рано. Това се отнася не само за мерките по отношение на ресторантьорите, а и на всички малки бизнеси в България".

Според икономиста основният потърпевш от коронакризата в Българие е именно малкият бизнес, защото голяма част от бенефициентите по програма 60/40 са големи и средни предприятия. Малките предприятия нямат структурна икономическа възможност да участват няколко месеца в програмата 60/40. 

От позицията на собствената си експертиза Каспарян бе категоричен: "Мерките не работят – 24 лева на ден тепърва започват да се изплащат. Минаха два от най-трудните месеци и ситуацията е една и съща. В крайна сметка два бранша – хотелиери и ресторантьори, бяха противопоставени, затова и последваха протестите", каза Каспарян в предаването "12+3" на програма "Хоризонт" по националното радио.

"Тежката бюрокрация, стъпките за кандидатстване -  веднъж се минава през системата на НАП, после през Министерството на икономиката, после се пишат отчети, доклади, таблици… Всичко това плаши бизнеса", обясни експертът затрудненията пред средното предприемачество, създавани от днешните управляващи.

Каспарян твърдо реагира: "Засегнати са не само ресторантьорите". Икономистът призова работещите в националната медия: "Минете по която и да е улица, в който и да е от големите, дори и в малките градове, за да видите колко от магазините са празни и то празни не откъм стока, а откъм наематели. Това също рефлектира върху покупателната способност на населението".

Икономистът от Институт "Рего" обяви, че България е на предпоследно място в ЕС по подпомагане на икономиката по време на пандемията и че това не е случайно, защото още в началото на кризата икономистите са предложили да се отложат плащанията на данък печалба и осигуровките за бизнеса, но напразно: "Има държавни инструменти, с които по адекватен начин те могат да бъдат разсрочени, но очевидно няма това желание. А има ли желание, винаги има и начин. В България тромавата администрация, многото документи и може би нежеланието на управляващите да помогнат на малкия бизнес води именно до тези протести".

По повод предложението на БСП да се отвори държавния резерв и стоките от него да бъдат пуснати на пазара, като по този начин се подпомогне бизнеса, Агоп Каспарян коментира, че то е доста адекватно в тази икономическа ситуация.  Социалистите предложиха тези стоки да се продават на по-ниски цени, а резервът да бъде запълнен отново със стоки от български производители. Според икономиста от Институт "Рего" друго добро предложение на БСП е по време на кризата да бъдат освободени от данък сгради и такса смет фирми и организации, които в момента не използват офисите си и не произвеждат смет.

Водещи

Най-четени