Икономическите различия между регионите в България се задълбочават 11.11 | 21:38

Населението нараства единствено в София и Бургас, твърди експерт

От iNews.bg

Вместо да има по-добра интеграция и уеднаквяване на условията на живот в различните градове и региони у нас, различията между регионите се задълбочават. "Разликата в икономическото развитие между Северна и Южна България става все по- осезаема”, обяснява икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев.

Експертът твърди, че развитието в Южна България е по-осезаемо. В същото време в северозападната част на страната кризата се задълбочава. Заедно с това той твърди, че мерките, които се предприемат от централната власт не винаги имат положителен ефект на регионално ниво.

"Увеличаването на минималната работна заплата например оказва различно влияние в различните области. В София това би помогнало на много малко хора, докато във Видин това би довело до съкращаване на хора и подпомагане на сивия сектор",подчертава Алексиев, цитиран от агенция "Фокус". Той смята, че най-големият проблем е в рамките на пазара на труда и това, че на много места хората нямат работа.

"Тази спирала, която включва влошаваща демография, липса на заетост и трудовата миграция, е много видима в Северна България. В някои райони все повече хора се изселват, отколкото се заселват и този проблем става все по-сериозен", обяснява икономистът.

Явор Алексиев разяснява, че само в два града у нас населението нараства. Това са София и Бургас. "Област Бургас е един добър пример, тъй като последните години увеличава в пъти чуждестранните инвестиции и успява да усвои много европейски фондове”, смята той.

Водещи

Най-четени