Илияна Цанова: Европейските средства са изключително важни за нас 08.08 | 12:05

Най-важно е да бъдат одобрени оперативните програми, заяви тя

От Симеон Досев

Изпълнението на оперативните програми не е блестящо, но не е и чак толкова лошо. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Илияна Цанова по време на представянето на Споразумението за партньорство с ЕК. По думите ѝ европейските средства са изключително важни за страната, тъй като чуждестранните инвестиции са по-малко и голяма част от публичните инвестиции са именно от европейски средства.

"Ние трябва да направим всичко възможно да се възползваме от това и да ги инвестираме в качествени проекти, а не просто да похарчим едни пари", коментира Цанова.

По отношение на националното съфинансиране вицепремиерът заяви, че то е хипотетично 15% от 10-е млрд. евро.

 "Това споразумение ще осигури близо 16 млрд. евро. Това са парите за земеделците, младежите, безработните, природата, градовете и селата, и др.", коментира още Цанова. По думите ѝ самото подписване на споразумението ще стане в края на месеца, а съвсем скоро ще стане ясна конкретната дата.

Основният приоритет сега е да бъдат одобрени оперативните програми, обясни тя. От ЕК са получени коментари за някои от тях и се очаква такива да бъдат получени и за останалите. По план трябва през септември да бъдат проведени финалните консултации, обяви още Цанова, цитирана от агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени