Има ли място, където не обичат Ikea? 13.04 | 18:09

Служителите на компанията в Данвил, САЩ, са готови да правят профсъюз заради лошото отношение на работодателя си

От Ивайло Ачев

Репутацията на търговската верига Ikea е на път да пострада сериозно заради производството в САЩ, пише в. "Лос Анджелис Таймс". За какво става всъщност въпрос?

През 2008 година Ikea откри първата си производствена фабрика в Данвил, Калифорния. Три години по-късно ентусиазмът на местните жители по отношение на този проект изглежда се е изпарил. Компанията вече е на прицел, като местните ѝ служители се оплакват от отношението на работодателя към тях – орязване на бонуси и премии, дискримация, задължителни допълнителни работни часове.

По думите на доста служители във фабриката на Ikea обичайна практика е да разбираш в петък късния следобед, че имаш съботно-неделна смяна. На всичкото отгоре ако не можеш да дойдеш или не дойдеш, следват дисциплинарни наказания. Освен това през миналата есен е отменено периодичното увеличение на заплатите, а стартовата заплата в звеното за пакетиране е понижена с 1,75 долара на час – от 9,75 долара до 8 долара на час. Отделно шест афроамерикански служители вече са подали жалба за дискриминация. Причината е, че са назначени в департаментите с най-ниското заплащане.

"Имам нужда от пари като всеки, но в крайна сметка имам нужда и от живот", коментира накратко 52-годишната Кайлет Дънкан, бивш служител във фабриката.

Сред работниците в предприятието вече зрее идеята да сформират профсъюз. За да предотвратя това, от Ikea се наели адвокатската кантора Jackson Lewis. Тази кантора е известна с това, че успява да предотврати създаването на профсъюзи към големи предприятия.

Най-четени